Kleurgebruik in je interieur vs. toongebruik in je vacature. Ze werken hetzelfde.

Brand & Styles

Wanneer in een kantoor het kleurgebruik optimaal is ingezet voor een fijne werksfeer dan voel je je omarmt. Maar wanneer je een kantoor binnenloopt waar de kleuren wit en grijs domineren reageert je lichaam en je stemming daar anders op, nog voordat je met iemand hebt gesproken. Je eerste indruk is gemaakt. Precies datzelfde gebeurt er met een werkzoekende die jouw vacaturetekst leest.

De kleuren die je inzet in je werkomgeving zijn bepalend voor de sfeer en de identiteit van het bedrijf. Zie je woorden in de vacaturetekst als de kleur op het canvas van je employer brand. Kies je de verkeerde woorden dan mis je mogelijk de aansluiting bij de gewenste kandidaat. In deze blog ga ik dieper in op deze parallel, want of het nu gaat om een kleurgebruik of woordkeus: het heeft invloed op de sfeer die je uitstraalt en ervaart.

Kleur in een ruimte heeft impact.

Kleur is niet zomaar iets. Het heeft invloed op ons welzijn, onze emoties, de energie die je ervaart en je gedrag. Kleuren kunnen kalmeren of juist activeren, focus geven of creativiteit stimuleren. Dus kleur in een ruimte heeft invloed op deenergie en het gedrag. Denk maar eens aan de kleur roze, die staat voor zorgzaamheid en medeleven, maar te veel van deze kleur is weer te zoet. Wanneer we echter naar een zwart-wit combinatie kijken zie je een groot contrast die heel zakelijk overkomt. En zonder een kleine kleurnuance mist het vaak warmte.

De uitdaging zit ‘m dus in de combinatie en toepassing. Je kiest een bepaalde kleur, omdat het wat met je doet. En diezelfde mindset zou je moeten hebben als je nadenkt over het toongebruik in je vacature.

Toongebruik is de kleur van je woorden.

Toongebruik bepaalt niet wat je zegt, maar hoe je het zegt. Neem afscheid van de formele en afstandelijke taal in je vacatures en zorg voor een uitnodigende en persoonlijke touch. Misschien wel eigenwijs als dat past bij wie jullie zijn. En net zoals een verkeerd kleurengebruik, kan een te overdreven toon ook afschrikken, omdat je niet authentiek overkomt. Wil je een energiek persoon aanspreken die direct is, dan kun je een pakkende en overtuigende toon gebruiken. Introverte mensen zullen hier van afschrikken en dat is prima. Maar wil je juist een warm en empathisch persoon? Gebruik dan vooral verbindende en uitnodigende woorden. Die zijn vooral aantrekkelijk voor zorgzame en sociale personen.

Een mismatch voel je meteen.

Beloof niks in je vacaturetekst wat je niet waar kunt maken. Als je schrijft over een bruisend team en je interieur ademt rust en discretie uit dan is er een mismatch. Laat de sfeer van het werk doorkomen in je toongebruik. Maar andersom kan het natuurlijk ook gebeuren. Als jullie een brainstormsessie hebben in een kamer vol met schommels dan past dat niet bij iemand die gewend is om in een stijlvol pak naar kantoor te komen.

Een mismatch van het toongebruik in de vacature en wat de kandidaat ziet bij de kennismaking is dan snel gemaakt. En je wilt geen spanningsveld, want je bent juist op zoek naar die klik. Niemand heeft er wat aan als beide partijen na afloop van het sollicitatiegesprek ontevreden zijn.

Vertrouwen = het verband tussen toongebruik en kennismaking.

Een kandidaat beleeft jouw organisatie al voordat je elkaar de hand schudt, die beleving begint namelijk bij het lezen van je vacature. Dat is het eerste contactmoment tussen jou en je potentiele nieuwe collega. Als het toongebruik klopt met wat hij/zij later ziet, hoort en voelt bij het gesprek dan ontstaat er vertrouwen. En vertrouwen vorm de basis van elke fijne werkrelatie. Het is daarom belangrijk dat je toongebruik is afgestemd op de ‘kleur en sfeer van je werkomgeving’. Net zoals je het interieur volledig kunt laten aansluiten op je merkidentiteit, moet je vacature ook daarop zijn afgestemd.

Wil je echt impact maken met je vacature?

Ga dan niet kijken naar wat een ander heeft geschreven. Begin eerst met kijken in je organisatie.

  1. Vraag je collega’s hoe die hun werkplek ervaren. Zijn er dominerende kleuren? Worden er speciale materialen in de inrichting gebruikt? Hoe is het licht? Zijn er planten? Hoe is de akoestiek? Vind die speciale woorden die omschrijven hoe jullie werken, wie jullie zijn en waar jullie voor staan.
  2. Vertaal de sfeer naar woorden. Stel dat je vooral ‘samenwerken’ wil benadrukken, maar dan anders omschreven. Dan zou je kunnen denken aan de woorden: ‘in verbinding’ of ‘gezamenlijk’, maar ‘co-creatief’ en ‘als één team’. Die zeggen hetzelfde, maar dan net even anders. Welk woord past het beste bij jouw organisatie?

Je bepaalt met woorden wat je uitstraalt en wat je schrijft is daarom essentieel voor de verbeelding van de lezer. Je wilt toch dat de ene geschikte kandidaat gaat reageren. Schrijf de tekst dan ook zo dat die ene persoon zich erin herkent.

Houd rekening met de verschillende denkstijlen.

Een effectieve vacature raakt de werkzoekenden op meerdere niveaus. Dat doe je, net als met kleur, door er lagen in aan te brengen. Denk maar eens aan:

De Analist zoekt structuur en helderheid in je tekst, want die heeft behoefte aan logica en overzicht.

De Emotionele zoekt warmte en een menselijke toon voor veiligheid en verbinding.

De Denker verwacht inspiratie en visie, omdat die zich graag identificeert met een hoger doel.

En de Praktische denker wil vooral informatie en heldere acties, omdat hij/zij snel wil weten waar die aan toe is.

Toon = kleur

Door je toon slim te combineren, creëer je een vacature die aanvoelt als een goed ingerichte ruimte: logisch, uitnodigend, inspirerend en uiteraard functioneel. Wanneer we het vergelijken met interieurstyling kun je dus kiezen uit:

Koele kleuren, die staan voor formeel en zakelijk en kunnen worden verwoord als: “U werkt in een toegewijd team en gebruikt heldere processen om onze klanten goed van dienst te zijn”.

Wanneer je echter kiest voor warm & betrokken vanwege het gebruik van natuurlijke tinten en materialen, dan kun je dat bijvoorbeeld verwoorden met “Je werkt samen met collega’s, die elkaar graag helpen. We geloven dat oprechte aandacht voor elkaar en onze klanten bijdraagt aan jouw werkgeluk.”

Of ga je voor creatief & energiek met speelse kleur details? Een zin als “Je kiest de projecten die je leuk lijken en omdat geen dag hetzelfde is, voelt bij ons werken niet als een baan maar als een leuke invulling van een doordeweekse dag”, geeft aan dat er veel ruimte is voor creativiteit.

Kies de juiste toon en beken kleur.

Net als bij interieurstyling is er een belangrijke regel voor employer branding: je kunt het niet iedereen naar de zin maken en niet iedereen past bij jouw bedrijf. Dus als je dat vergelijkt met een interieur waar geen balans is, oogt dat rommelig en druk. En trek je dat door naar een standaard vacaturetekst dan is die is zo geschreven dat niemand zich aangesproken voelt. Het is dan vaag en kleurloos. Dus durf kleur te bekennen en kies een kleur en toon die past bij wie jullie echt zijn. Dan alleen trek je mensen aan die zich oprecht herkennen in de tekst en in jullie missie en visie. En juist met die mensen wil je kennismaken en welkom heten als je nieuwe collega. Die maken pas echt het verschil.

Sfeer maak je niet met inhoud alleen, maar met de toon

Kortom of je nu een muur verft of zinnen op papier zet. Kleur- en toongebruik bepalen de sfeer. Het beïnvloedt de bezoeker, de lezer en het werkgeluk van het hele team. Zie het schrijven van een vacaturetekst dus niet als een standaard document. Het is een beleving op papier. Een eerste kennismaking en een kans om het juiste gevoel mee te geven. Kies je woorden daarom met stijl: bewust, doordacht en afgestemd op de persoon die je wilt aantrekken. Dan bereik je wel dat ene talent waar je naar op zoek bent.

Wil je hulp bij het afstemmen van de styling van je werkomgeving zodat je de juiste woorden vindt om jullie verhaal te vertellen, stuur me dan een berichtje. Ik help je graag.

Onze blogs

Ben jij benieuwd naar een tijdloos interieur? Of wil je meer weten over hoe jij impact kan maken met je kantoor? Lees dan onze blogs!

Van woord naar inspirerende werkplek

De slimme ondernemer kiest voor de combinatie van echte en kunstplanten

Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst?

Brand & Style by Jesca
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.